Wednesday, April 6, 2011

Perempuan suka bila lelaki ghairah tengok dia. Setuju atau Tidak?

Selamat petang!

aku ada wat satu soalan kat facebook. tentang tajuk di atas. boleh klik link sini untuk respon: Perempuan suka bila lelaki ghairah tengok dia. Setuju atau Tidak setuju?

so asalnye tiba-tiba terkeluar soalan di atas bila aku tengok sorang perempuan makan kat kafe dia pakai cardigan yang pendek separuh tu. setelah sekian lama trend ni ditinggalkan. skang aku baru nampak balik. aku tak paham fesyen ni. apa dia nak tutup and apa dia nak tunjuk sebenarnya. lagi-lagi kalo yang memang muat-cekup pinggang (bukan pinggang pun, atas sket) and bahagian atas ketat. arghh. kesian la kat laki ni.

aku tujukan soalan kat member aku.

"apsal ar?"

"Perempuan suka bila lelaki ghairah tengok dia"

takde la ghairah mana tengok -.-" tapi rasenye ayat boleh tukar kepada perempuan suka bila berjaya menarik perhatian lelaki. sama tak?
Gambar hiasan

kalo lelaki tengok perempuan ade je nak komen. pompuan tengok lelaki komen pasal pe plak? apa kata korang?

Pautan lain: http://wanitamelayuseksa.blogspot.com

p/s: Thanks! near 200! :)

Tuesday, April 5, 2011

Jom mengira Loan ASB!

hello hello.

Kalo da tahun akhir di universiti, topik yang dibincangkan adalah kahwin. kawin kawin kawin. teetttt. itu pompuan suka. aku layan je kalo kene tanya. yang lelaki patut fikir bagaimana nak mengumpul duit untuk berkahwin bukan berfikir bagaimana rupa perkahwinan anda nanti.

kebelakangan ni aku selalu fikir macam mana nak kumpul duit. cara selamat dan berbaloi. dan dan dan. (sambung sendiri).. berbalik kepada topik asal. aku selalu tanya, baca dan sebagainya tentang ASB. memandangkan kurang pendedahan tentang ASB sebab parents takde pun mengesyorkan. hanya simpan kat Tabung Haji je lah.

Kadang-kadang, kire dividen ASB ni boleh senggama minda jugak. lagi-lagi kalo loan untuk ASB. contoh. loan RM50K after 5 years loan lagi RM50K dan seterusnya sehingga RM200K iaitu nilai maximum. atas pengetahuan yang cetek ni aku cuba wat calculation gune excel. so assumption aku seperti berkut:


  1. Aku pinjam RM50K untuk 10 tahun bermula 2012 dengan bayaran RM505 sebulan.
  2. Aku tambah RM50K untuk 10 tahun lagi pada tahun 2017 dengan bayaran RM505 sebulan.
  3. Aku tamak. Aku tambah loan RM100K untuk 10 tahun lagi pada tahun 2022 dengan bayaran RM1009 sebulan
  4. Selain aku kene bayar bulan-bulan hutang pinjaman ni, aku menyimpan RM600 sebulan
 So ni print screen excel aku:


then aku gi tanya member aku yang selalu ktorang discuss pasal ni.

"ko rasa mana lagi salah?"

"nilai max RM200k je bro, maknenye kire-kire ko da salah bile lebih RM200K. dividen da takleh kire camtu lagi da"

"a'a lupe plak"

sambil strugle btolkan rumus-rumus nye. member aku kate lagi.

"ha! takyah la ko susah-susah kira sampai 2031 tu. ko kire sampai sini je" sambil tunjuk kat screen pada tahun 2012

"2012? apsal?"


p/s: kene study lebih ni pasal kiraan ASB yang lebih senggama minda.

Friday, April 1, 2011

The Hijab Terminator

Assalamualaikum dan selamat pagi!

da lama tak update (ayat stereotaip). utamakan yang penting kan. yang kurang penting kita hold dulu. so hari ni aku ada video tentang hijab yang baru je tengok kat FB. ha sape kate FB lagho semata? kan dapat da pahala sapa yang share tuh. :)

video ni comel dan penuh pengajaran tentang cara-cara hijab yang patut dielakkan. so ladies watch, learn, change. paling kurang pun berazam untuk berubah ke arah lebih baik k! :)


sini aku senaraikan cara-cara hijab yang ada dalam video ni dan pendapat aku tiap satu

  1. The Hot Pink Hijab - terlalu pink memang akan menarik perhatian. tapi cam tak penah jumpe plak camni.
  2. The Sparkling Hijab - belum pernah jumpe. cam sengal je.
  3. The Transparent Hijab - more that 70% girls nowadays pakai macam ni. and 70% of them pakai anak tudung skali. poyo konon wat survey.
  4. The Calvin Klien Hijab - tak pernah jumpe. lame je
  5. the Fringe Hijab - typical puteri AMNO? tak percaya sila google images. and arabs pun suke pakai macam ni. 
  6. The Skin Tight Hijab - biase tengok da hari-hari
  7. The Accecorized Hijab -  erm mak datin, mak datuk. erm Datuk Siti?
  8. The Givenchy Hijab - erm biasa da ni. kalo bau tu boleh nampak. da macam iklan TV3 yang naik basikal ada lampu-lampu kat belakang.
  9. The Air-brushed Hijab - aku tak paham kenapa nak over sangat gi kelas. tak penat ke nak make up then bersihkan balik. kalo nampak cantik tapi tak original lelaki tak berapa suke kot.
  10. The Horse Tail Hijab - ini arab punye feveret. ape ke pipette diorang ni
  11. The Ooops Hijab - Bienda, Datuk Siti, sape lagi
  12. The Wrestling Hijab - biasanye girl yang tak pakai pin macam ni. tak ke bazir tenaga jap-jap sangkut. jap selimpang. pin je lahhh. -.-"
Antara semua ni. yang aku tak leh terima 5,10,11. bile nampak je mulut nak mengutuk je. hahaha.

Hope video ni and pendapat aku tak menyakiti mana-mana pihak.
Jom niat ke arah lebih baik k! :)

Selamat hari jumaat. boring-boring nyanyi la lagu Friday. ye idak. haha.

Sources: http://www.facebook.com/video/video.php?v=1725197888916&oid=133629143354338&comments

p/s: baru ko tau masa tu emas ye. ha amikk.


Sunday, March 13, 2011

The Times dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

Hai semua.


Rakyat-rakyat di UTM mesti tahu tentang pembatalan konsert The times yang telah dirancang akan diadakan sempena UTM International Johor Horse Show (IJHS) 2011 pada 10-13 Marc 2011. Kalo mana-mana yang tak tahu lagi. come on. baca sampai habis k. aku tolong korang extract mane-mane yang penting dan faham dengan betul masalah yang berlaku..
Sumber: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=162256440477160&set=a.153250571377747.21497.105037359532402
Pembatalan di saat-saat akhir ni membuatkan banyak pihak yang melenting tentang bantahan tersebut. Banyak pihak telah disalahkan secara buta-tuli. biasa la minyak da naik kasi attack saje. lagi-lagi darah muda kan. so Apa isu sebenarnya? brapa banyak pihak yang telah disalahkan? kat bawah ni aku ikut copy and paste dan cut sket ayat-ayat yang panjang or tak sesuai je k

Isu-isu:


"THE TIMES
SALAM, KAWAN2 DI JB & UTM... DUKACITA NYA PIHAK UTM BARU SAHAJA MEMAKLUMKAN KONSERT THE TIMES DI UTM SKUDAI JOHOR BAHRU PADA 13MARCH INI DIBATALKAN ATAS SEBAB RISAU ADA KEKECOHAN/PERGADUHAN AKAN BERLAKU!!! ADA REZEKI KAMI PASTI AKAN DTG MENGHIBURKAN ANDA. GIVE PEACE A CHANCE!"
"THE TIMES kami mencari rezeki yang halal... dtg sekadar menghiburkan pelajar2.. kami sebagai org islam tahu batas2 kami. lirik2 lagu kami tiada terus unsur2 yg negatif. mereka yg memfitnah kami sebegitu adalah satu dosa..menyekat periuk nasi halal kami."
"THE TIMES Terima kasih semua yg support kami... x ada hal lah, relaks je tp cara segelintir pihak tu yg judge Musicians spt kami mmg tottaly xmasuk akal..ada rezeki insyallah the times akan dtg juga nanti...ada hikmahnya... "
daripada tiga 3 ayat di atas kita akan dapat tahu bahawa:
1) konsert dibatalkan atas sebab risau ada kekecohan/pergaduhan akan berlaku
2) Terdapat 'mereka' yang memfitnah The Times.
3) ada segelintir pihak yang judge The Times sehingga menyebabkan pembatalan dibuat.

Pihak-pihak yang terlibat:

1) Pemikiran kolot mahasiswa universiti
"ade jgk pmikiran yg kolot dak2 U ni erk.ish2.."
"pemikiran kolot orang2 yang mengaku cerdik pandai.macamana diorang kelaskan hiburan yang hedonisme dan tak hedonisme?mengarut betul"
2) Segelintir pelajar UTM yang bajet ulama
 "ni mesti pasal segelintir pihak pelajar utm yg bajet ulama sgt tu. ape da..dorang buat gini pun memfitnah jugak. tuduh org suke2 je hedonisme. ape bende ler.. semua lirik2 the times mana ade unsur negatif ajak org buat keja xelok. buat org berfikir adaler. fikiran sempit betul la golongan2 mcm ni. xsuda2 dah buat dosa jugak. mereka cari rezeki halal dgn ikhlas bermain muzik"
3) Pegawai-pegawai HEP(pihak pentadbiran UTM) yang mungkin tak minat show student anjurkan
"tahun ni sbb program besar, melibatkan pegawai2 hep yg mungkin tak minat show yg student anjurkan. sbb tu tak jadi..
"seyes kecewa ngan pihak pentadbiran UTM sebab batalkan psembahan The Times."
4) PMI UTM
"TAHNIAH PMI yg kaki BANTAH..."
5) Pro-M UTM
"pro-mahasiswa utm siyes ........"
"kempunan nak jumpe The times!! sedih gile la.. aku mmg TAK KAN UNDI DAH PRO-M!!! bru menang sikit dah tunjuk ek.ini xboleh itu xboleh! siap la kau!!!"
"ni sume PRO-M punya pasal...ingat bagus sangat la tu...kenapa tak sekat je terus program kuda tu...benda tu pon melibatkan pergaulan bebas laki ngn pompuan gak...renung2kan"
6) MPM UTM
"ayuh rmai2 kita wat protest kat mpp!!! br nek dh wat hal!! aku rse dyorg minat dafi and shahir kot!"
"EXCO JABATAN KEROHANIAN DAN INTEGRASI SOSIAL MPM UTM LAYAN DANGDUT LA TU,SBB TU DI XBAGI!!!"
7) Iskandar Zulkarnain
"Kami di urusetia hanya menjalankan tugas. Segala kesulitan yang timbul adalah di luar kawalan kami. Harap Maaf. Sebarang masalah boleh merujuk pihak atasan atau call nombor ini 013-7590813. Iskandar Zulkarnain. (pembantah)"
Banyak tak yang terlibat. ada juga pihak-pihak yang rasa tanggung jawab dan sayang dengan organisasi sendiri mempertahankan nama masing-masing agar tidak menuduh secara membuta tuli aku baca pun ada gak gelak-gelak.

so di bawah ini adalah kenyataan dari Setiausaha Agung MPM UTM sesi 2010/2011, Wan Fr├óny Muhtaddin Masbak 
"Assalamualaikum warah matullahi wabarokatu,
Saya mewakili pelajar UTM mengucapkan semoga berjaya dan mohon maaf di atas segala kesulitan yang berlaku melibatkan The Times dan program International Johor Horse Show.
Saya merasakan perlu untuk saya menulis kenyataan ini, kerana kami pihak MPM tidak mahu salah faham ini berlarutan melibatkan nama MPM UTM dan seterusnya kami ingin semua pihak untuk tahu bahawa kami tidak terlibat langsung dari segi membuat keputusan untuk membatalkan konsert The Times di UTM. Untuk pengetahuan semua, pihak MPM telah pun mengambil kira kepentingan semua pihak untuk berbincang dengan pihak penganjur untuk pembaikan dari segi persembahan The Times supaya mereka boleh diterima masuk ke dalam UTM, dengan memberikan garis panduan yang sepatutnya seperti pemakaian yang sesuai, lagu yang sesuai dan tingkah laku yang sesuai pada 8 hb Mac 2011. Pengarah Festival Johor International Horse Show, Saudara Sayed juga tahu tentang perkara ini dan beliau akan memaklumkan kepada pihak The Times untuk mematuhi peraturan dan pada masa itu, kami telah mencapai persetujuan bahawa The Times boleh meneruskan persembahan, tetapi mengikut garis panduan yang diberikan. Kami mengambil tindakan ini kerana sesetengah pihak seperti PMI merancang untuk menghalang konsert tersebut daripada menjadi kenyataan. Jadi kami pihak MPM mengambil inisiatif untuk berbincang lebih awal dengan pihak penganjur supaya The Times dapat membuat konsert di UTM, tetapi berlandaskan garis panduan adab dan hukum syarak yang betul. Namun begitu, dukacita di pihak kami, apabila kami dimaklumkan, pada 11 hb Mac 2011, Pejabat Pendaftar UTM telah mengeluarkan surat untuk membatalkan konsert tersebut secara bulat-bulat, tanpa pengetahuan kami, kerana mereka didesak oleh segelintir pihak dan juga pelajar-pelajar yang tidak berfikiran matang.

Kami memandang serius perkara-perkara yang melibatkan nama MPM secara umumnya, dan saya ingin tegaskan sekali lagi bahawakami, barisan MPM UTM tidak terlibat langsung dari segi pembatalan konsert The Times. Bagi kami, di pihak MPM sendiri, sebagai seorang Islam, kita perlulah mengikut hukum-hukum yang betul, jika salah, maka salah, hukum tidak boleh dipermainkan. Tetapi, kami bukan berfikiran radikal seperti sesetengah pihak. Hiburan itu harus, tetapi mengikut syarat-syarat yang betul, dan kami telah berbincang dengan pihak penganjur dan mereka bersetuju dengan pendapat yang kami berikan seperti yang saya sebutkan di atas kerana kami ingin menolong The Times untuk membuat persembahan di UTM, namun begitu, masih ada lagi pihak yang langsung tak berpuas hati dengan reolusi yang kami keluarkan, dan bertindak sendirian membelakangi kami dan terus mendesak pihak pentadbiran untuk membatalkan konsert tersebut.

Saya berasa sangat malu dan ingin menjelaskan bahawa keputusan itu bukan dibuat di peringkat kami, Majlis Perwakilan Mahasiswa UTM. Walaupun sesetengahnya beranggapan begitu, tetapi ia melibatkan sebahagian kecil pihak kami yang tidak berfikiran matang dalam mengendalikan perkara-perkara sebegini, dan keputusan itu tidak mengambil kira pendapat kami pihak barisan MPM UTM sendiri, dan pihak kami juga melahirkan rasa kecewa terhadap apa yang berlaku, kerana perkara ini tidak sepatutnya menjadi isu selepas perbincangan antara pihak MPM dan juga pihak penganjur.

Saya berharap agar pihak The Times tidak serik dengan kami pelajar-pelajar UTM secara amnya.
Terima kasih.
Setiausaha Agung MPM Sesi 2010/2011Universiti Teknologi Malaysia"
kalo korang tak nampak. hold Ctrl then scroll ke depan.
malas baca? ok aku tolong extract. apa yang kita dapat tahu dari kenyataan di atas:
1) MPM UTM langsung tidak terlibat langsung dari segi membuat keputusan membatalkan konsert The Times  di UTM.
2) Pihak MPM UTM telah pun mengambil kepentingan semua pihak untuk berbincang dengan pihak penganjur untuk pembaikan dari segi persembahan The Times supaya mereka boleh diterima masuk ke dalam UTM, dengan memberikan garis panduan yang sepatutnya seperti pemakaian yang sesuai, lagu yang sesuai dan tingkah laku yang sesuai pada 8 hb Mac 2011.
3)
"Kami mengambil tindakan ini kerana sesetengah pihak seperti PMI merancang untuk menghalang konsert tersebut daripada menjadi kenyataan. Jadi kami pihak MPM mengambil inisiatif untuk berbincang lebih awal dengan pihak penganjur supaya The Times dapat membuat konsert di UTM, tetapi berlandaskan garis panduan adab dan hukum syarak yang betul."
4)
"...apabila kami dimaklumkan, pada 11 hb Mac 2011, Pejabat Pendaftar UTM telah mengeluarkan surat untuk membatalkan konsert tersebut secara bulat-bulat, tanpa pengetahuan kami, kerana mereka didesak oleh segelintir pihak dan juga pelajar-pelajar yang tidak berfikiran matang."
So sekarang korang nak cari sapa untuk penjelasan? individu no 7 yang diyatakan di bahagian atas adalah paling sesuai. die da offer da kalo sape-sapa nak mintak penjelasan tanya dia.

"Iskandar ZulkarnainPada mahasiswa/i yang ada kekeliruan mengenai tindakan kami cuba membatalkan konsert The Times, minta hubungi saya di 013-7590813, xpun boleh ajukan saja pertanyaan pada email saya di izulkarnain2.mpputm@gmail.com"
Profile FB dia pun open. da jangan nak rage tak tentu pasal k. Sila rage pada tempatnye -.-"

 Antara perkara yang aku kesalkan dalam perkara ni:
1) Butthurt weh korang kata UTM bodoh. ni aku nak rage nihh.
2) Kebanyakan orang tak menjaga sensitiviti pihak lain. main bedal je nak tembak sapa.
3) Ayat-ayat yang dikeluarkan oleh mahasiswa ada juga yang kurang relevan/terlalu kasar. buat malu je.

erm kepada mahasiswa UTM, harap anda dapat menjaga tutur type anda kerana apa yang anda type di Facebook boleh didakwa! Hukuman maksimum adalah dibuang/dipecat dari universiti dan paling ringan denda RM300 berserta amaran. So guys. Watch your fingers. Facebook is serious biznez.

Notes:
"..." yang ni direct copy paste.
 saya dengan ini claim tidak mengubah perkataan-perkataan tersebut melaikan ia memang perkataan saya.

Happy Sunday! :)

Monday, March 7, 2011

Cara tak nak tunjuk Relationships kat Facebook

hoi hoi.

aku banyak share setting FB kat sini. tapi kali ni aku rasa cam ntah ape. erm mungkin berguna jugak untuk certain orang. sebelum aku tunjuk cara nya. ni aku bagi contoh golongan yang mungkin menggunakannya.

1) kalo korang yang slalu kapel clash kapel clash kapel clash. ini bagus untuk korang. takde la korang jadi bahan ngumpat kan. si tonah d 4 kali kapel clash. bosan da aku tengok ble die update in a relationship with. tak sampai seminggu punye.

2) laki atau pompuan yang jenis suka flirt sana sini. aha sesuai la.. lepas ni takde masalah kalo korang nak ngorat-ngorat. pompuan ni kalo tengok ko nye profile skali da engaged with. memang kaw kaw ar kne kutuk. dasar laki gatal. pompuan pun sama aje. ye idak.

3) FB skrang da jadi serius bisnes. kalo yang baru kapel siap janji. i kapel ngn u tau. tapi takyah la request kat FB tu. t family i nampak. mati kene pukul ngn bapak i. tapi kalo da kawin tapi tak nak letak gak tak tau ar. maybe ada reason tersendiri kot.

4) kalo korang rasa nak rilek-rilek je. tak nak show off  pakwe/awek korang yang hensem/lawa tu. bole wat setting ni.

so camni cara dia. dekat page korang. belah kanan atas. click Account then pilih Privacy Setting. nanti karang akan ke privacy settings. kat sini cari Block list kat bawah tu atas die ada Customise settings. bawah things i share tengoklah relationships tu. pilihla kat sape korang nak tunjuk. kat sape korang tak nak tunjuk. or nak tunjuk kat diri sendiri je.

bawah ni antara assumptions yang aku buat:

1) if korang buat tunjuk untuk pasangan masing-masing je. pasangan korang tu pun tak tau ko tunjuk tak kat orang lain. unless die usha profile ko gune account orang laen.

2) kalo korang tengok pasangan korang tak letak pun relationship status. bukan bermaksud die da clash ngn korang. tapi maybe die tak tunjuk kat korang atau pun hanya tunjuk kat diri sendri je

3) kalo korang tengok page pakwe/makwe yang hensem/cun ni takde relationship status. jangan ingat die tu single.

hahaha. macam-macam. anyway. tepuk keyboard pilih la sendiri. :)

p/s: ak perasan ko punye ilang. ;)

Pekerja hebat, kurang hebat, cemerlang dan kurang cemerlang

Hai!

amaran: post ni panjang. jangan membazir masa anda untuk membaca. ha ha ha.

Kat tempat aku practical dulu ada dua anugerah/penghargaan yang diberikan kepada pekerja-pekerja. satu kepada yang ada tremendously achievement dan satu kepada yang cemerlang.

so yang untuk anugerah tremendously achievement. hak tuih. panjang gile. kite short cut jadi T.A eh. anugerah ni untuk pekerja yang mempunyai job yang banyak dan nilai yang tinggi dalam setahun. company aku practical dulu wat gas piping engineering. kire kalo sape dapat job piping untuk shopping complex ke hospital ke makmal sekolah ke lebih meletop dari yang buat piping kat sebuah kedai je.nak dijadikan cerita ada tiga orang calon ar yang layak tuk dapat anugerah ni. si A, B dan C.

Si A antara yang paling kurang layak walaupun antara 3 engineer kat company tuh yang busy dengan project. ni sebab nilai job die paling rendah antara B dan C. B ngan C plak memang pening ar nak pilih sapa yang lebih layak dapat anugerah tu. Si B job die  lebih banyak dari C tapi total jumlah job diorang kebetulan plak sama.

Yang pilih pemenang ni plak adalah share holder company nih. ada 3 orang semua nye. salah seorang daripada share holder ni beriye je promote engineer B bagi dapat anugerah tu. dan memang si B ni dapat anugerah tu. tup tup baru tau kenapa beriye sangat promote. ye la da menang anugerah tu dapat 10k. si tukang promote tu dapat bahagian rupe nye.

untuk anugerah pekerja cemerlang. ade 2 kerani dicalonkan. cemerlang ni dikira dari kedatangan dan documentation la. harapan la ada engineer nak tercalon. kuar g site ngan mengulor je mane nak wat keje-keje pejabat nih. hehe. so sorang kerani melayu n sorang kerani cina dicalonkan. yang si melayu ni memang rajin abes la cuti tahunan tak penah habis pun. keje siap awal ke. tak penah plak dengar die ni wat hal. yang chinese ni plak dicalonkan sebab kedatangan die tinggi gak. tapi ade orang complain die ade je tak datang pejabat. maybe ada orang len punch card kan kot. kire sebenarnye die memang da fail la kalo ikut kedatangan tuh. tambah plak kalo aku lalu tempat die asik bersembang je ngan orang depan die. macam takde keje je. aku tengok yang malay ni sibuk tup tap tup tap type.

masa pengerusi majlis ni umum untuk anugerah pekerje cemerlang nih. aku bajet si malay ni la dapat. jelas terang dan nyata kot akan dapat. tapi sekali yang chinese tu dapat da. aku da pelik. tapi pikir-pikir balik tak mustahil kot. tambah pulak yang antara shareholder. 2 orang chinese dan sorang je malay. Racist kot. ish3. tak baik tuduh kan. tapi tu la yang berlaku.

p/s: sori. ni cerita tipu. nway aku memang practical kat Chinese company tapi seriously diorang tak racist/bias pun. sape tak wat keje or project tak jalan. die tu la yang kene marah. Seronok plak kalo sambung keje situ. :)

TinEye Reverse Image Search


Reverse Image Search ni kite cari mana gambar tu datang/ di copy etc. biasanya kita type perkataan and kuar gambar kan. yang ni. kita bagi link gambar. or uplaod gambar. nanti die cari kat mana gambar yang macam korang tu ada kat web.

kalo korang nak guna boleh ke link sini: TinEye Reverse Image Search

kalo rasa cam guna je slalu. ye la ne tau banyak sangat gambar hot kan. takut-takut terlepas ke tangan ntah sape-sape. bole lah Bookmark web ni. kalo nak lagi mudah. boleh install plug in die kat Google Chrome, Firefox or len-len browser. nanti kalo korang right click satu gambar. akan jadi camni (kalo korang gune Google Chrome):
Nak install mende ni bole gi sini: The TinEye browser plug-ins

Selamat mengguna! ha gi cari kot-kot gambar ehem-ehem korang da tersebar luas kot. ish ish. :|


p/s: We can change. It depends on you and not somebody else :)

Friday, February 25, 2011

Adobe Reader X

Holla.


Aku tak tau la kalo korang sebelum ni da ada software untuk highlight PDF punye file. so kalo itu yang korang cari. voila. mari download Adobe Reader X.

Aku baru je dapat update ni pagi tadi. and da try sket.contoh ble kte highlight camni:

biasa nye aku akan print and wat note sket kat tepi-tepi jurnal nih. kalo print jurnal aje. RM45 ink catridge skejap je bole abes. kalo sape print kat kedai tu ntah brape la diorng abeskan untuk print. tapi now. jangan susah-susah. ada function Sticky Note kat Adobe Reader X ni. tekan Comment yang kat atas kanan tu. then pilih Sticky Note. then tekan je kat mana-mana line da boleh letak note dari kita sendiri. contoh macam ni:


ada lagi function lain contoh cam leh send pdf ni trus ke email tapi version kne bayar iaitu Adobe Reader X Pro. tak penting pun. Dua function ni da cukup bagus bagi aku. ni pun tak godek abes lagi. takde pe sangat da kot.

Kalo korang berminat, boleh download kat sini: Adobe Reader X

p/s: aku malas nak bayar. peduli ape aku.

Monday, February 21, 2011

Azizulhasni Awang, The Pocket Rocket Man


Azizulhasni Awang


was born on 5 of January 1988 in Dungun,Terengganu, MALAYSIA is a track cyclist representing MALAYSIA . He is a flag bearer for Malaysian team in Beijing Olympic Games.

Azizulhasni,winner of gold medals in keirin and 200m sprints at the Asian Championships in April, finished as the best Asian finisher at the Beijing Olympics last month with a top eight finish.The 23-years-old, is among 2012 London Olympics gold medal prospects .He made a history when he won the main keirin final in the second-leg of the UCI Track World Cup in Melbourne to become the first-ever Malay­sian gold medallist at the World Cup stage.He hold the title of world cup leader in Keirin 2009,nevertheless his luck in World Championship Keirin was obscure but he conferred as a silver mendalist in Men Sprint in Track World Championship at Poland .He is now married to a loving wife,Athiah Ilyana Abd Samat .



So hari ni berita da keluar pasal Azizulhasni yang cedera tertusuk kayu kecil di betis pada final Keirin Piala Dunia Berbasikal Trek. kalo korang nak bacaan lanjut boleh ke sini: Arena HMetro , Sukan BHarian

sini aku kongsi foto-foto yang 'menarik' yang akan membuatkan korang mendoakan kesihatan hero ni.





amacam. cantik tak kayu tu. -.-"

kalo korang berminat nak tengok video-video boleh ke link sini: Youtube: Azizul hasni Awang

memang adrenalin aku naik la bila tengok video keirin. best gila walaupun tak sampai 5minit. Azizulhasni plak dia da ada trademark sendiri. bila hampir garisan penamat die akan henjut basikal and tayar depan naik jadi cam wheelie sket. ada reporter tanya apsal dia buat camtu. die jawab "so when people see the wheelie, they will remember me" ok itu cool. bole tengok video tu kat sini: Azizul Hasni Awang

Masa awal-awal kemunculan dia kat arena sukan Malaysia ni aku da start respect. da lah badan kecik kalo nak banding dengan pelumba-pelumba lain. pastu tengok semangat dia memang bagus la. dengan semangat dia nak menang pingat emas kat olimpik. Atlit Malaysia tak pernah menang pingat emas kat Olimpik ok. dan habuan 1juta akan diberikan kepada pemanang pingat emas ni. kalau 1juta ni Azizulhasni dapat. memang aku puas hati la. So Olimpik London 2012 akan jadi sasaran.

Apa yang kita boleh bantu? aku ikhlas mendoakan dia cepat pulih! Insyaallah!. jarang kot aku kesah kalo ada atlit sakit. tapi kalo dia ni aku semangat je. maybe sebab aku respect dia dari awal kemunculan dia kot. kebanyakan atlit akan hilang respect bila dia sombong dan bongkak. aku harap dia jauh dari sifat-sifat ni.

kalo korang berminat nak ikut kisah Azizulhasni lebih dekat lagi. boleh try follow blog isteri dia.Tyaliyana dan ni blog Azizulhasni sendri: Azizulhasni Awang. kalo nak komen-komen kat facebook page: Azizulhasni Awang

update sekarang, dia da selamat dibedah dan perlu dua hingga tiga minggu untuk pulih. hope prestasi dia tak turun lepas ni. Olimpik London 2012 k!

Kami rakyat Malaysia mendoakan kesihatan anda, Azizulhasni Awang! Amiin. :)

Bacaan lain:
Berita Harian Online
Cedera Azizul Tak Serius

Saturday, February 19, 2011

Earth Hour 2011


Earth Hour 2011 akan berlangsung pada Sabtu, 26 Mac 2011. mulai jam 8.30malam. logo 2011 ada tambah '+'. kalo korang google gambar masa earth hour banyak gak yang cantik-cantik and cool abes.

apa yang aku aim Earth Hour 2011 adalah... aku nak t-shirt! aku cari gak kot-kot ada jual. yang thn lps punye ada. thn ni takde plak. poster ni agak cun la kalo print saiz A4 atau A5 kat atas t-shirt. ni link die: Earth Hour 2011 Poster

info lanjut bolehlah melayari ke laman web rasmi di sini: Earth Hour

Friday, February 18, 2011

Line up CUSGBB 2011

Hei.

kepada rakan-rakan hiking yang tak gi CUSGBB. ini post untuk bagi korang jeles. muahaha. aku nak perkenalkan Line-up CUSGBB Full Circle 2011.

Gambar-gambar dibawah diambil dari album facebook salah seorang guide yang juga seorang photographer. Wan KEREX. Thanks a lot bro!.


1) Guider: Mr Ponch!
walaupun baru 1st time gi hiking dengan dia. rasa cam da rapat gile. dari 1st day lagi da sembang kencang. hoho. lepas balik blom ada kesempatan nak lepak lagi ngn abg. jom lepak! :D

2) Hikmah
Power girl. tapi ble start hari ke brape ntah da down plak. last-last baru semangat sket. kan? 

3) Nani
Power Girl ke-2. rupe-rupenye start naek 4wheel da menyesal. ye idak? haha. tapi akhirnye best kan? :D

4) Pah
ini tak boleh dipanggil power girl. harap je kasar tapi jiwa macam kaca! haha. korang tengok gambar tengah. punye la takut ble jambatan gegar. muahahaha
5) A'idah
Aha. budak kecik ni la pelakon utama trip kitorang. ko tengok die 'berlakon' nangis gambar ke-2.  hoho. time tu la aku rasa punch line untuk team ktorang utk kembali semangat. padahala lepas tu mental up and down gak -.-"

6) Aku (Juwei)
apsal nak komen diri sendiri plak kan. haha. tagline aku untuk CUSGBB. Die Hard!
7) Kak Mira
antara orang yang baru join aktiviti hiking ni. rupenye ada darah tukang urut nih. tapi sendiri injured mane leh urut ye kak? hehe. moga next trip tak injured trok2 :)
8) A. Zizol
inila hero kak mira. eceh. :D 
9) Zmah
memang kurang luck sket kot ek zmah. takpe tu sume ujian. :) sian gle tengok muke ble da kne gatal-gatal. hope ok da.  papepun tahniah berjaya menghabiskan. pasni da leh wat ayat baru. korbu sume takleh pakai da. :D
10) Sudin
ni plak hero zmah. eceh. :D i think you would be perform better without injuries :) 
11) Ina
walaupun sakit. tapi ble masak trus tak sakit. komitmen sangat tinggi. gud job!
12)Rahman
aku kelakar bile ko buat lawak time mental. memang agak berkesan ah. 
13) Asip
Ha! ni la kem kom ktorang. bangun awal hanyalah harapan! hehe
14) Arman
ni jurucatat ktorang.hope log sume ok. die ni kalo da wat dialog movie. sebijik aje. macam tengah tengok movie. 
15) Paob
before ni gi Gunung Arong je. pastu trus CUSGBB. baru la abang-abang kan. takleh bla kalo ko da start bercerita macam ngah tengok raja lawak dah. :D
16) Shuk
Ini dia pengarah program. walaupun baru 1st year da berkaliber. semoga lebih mantap masa akan datang :)
17) Awien
Aha. awien. tak abes-abes ngan problem haversack. next time well prepared k! :)
18) A. Adik
Dik. ko sumber inspirasi aku. aku down aku carik ko. kalo dua-dua down nak cari sapa? -.-"
19) Amin
Kecil-kecil cili padi. photographer trip. 
20) Bella
si tukang masak terbaik CUSGBB. Bella, makanan ko sume sedap-sedap. tapi len kali buat banyak-banyak sket. aku nak tambah banyak kali! :D
21) Zack
Pengerusi MARC 2011. Beg besar. tanggungjawab besar. semangat besar. orang kecil :)
22) Dya
antara orang lama. heroin kat punch line. harap je lama. tengah jalan pun nangis. keh keh keh. :D
23) En. Apai
Pegawai pengiring dan penasihat kelab terrbaik. bubur cukup rasa + sambal kicap apai. memang terrbaik. ikan bilis cicah sambal pun boleh makan gtu je apai kan. hoho. Semoga succes dalam career dan juga akhirat! :)
24) Guider: Wan KEREX
1st time gak hiking bersama. Masya Allah equipment die. tak terlarat aku nak bawak! -.-" da jadi supplier betri kat ktrong da. haversack da macam ape aku tengok. Good Luck dalam hiking and study! :)
Ini la manusia-manusia awal yang membuat perjalanan dari Gunung Chamah, Gunung Ulu Sepat, Gunung Gerah, Gunung Bieh dan Gunung Bilah. Weh korang. Ble next trip plak? :D

p/s: Thanks to all for the precious moment! Die Hard! :D

Related Posts with Thumbnails